Hıdırellez Bayramı’nız kutlu olsun!

    Hıdırellez Bayramı’nız kutlu olsun!

     

    Bugün 5 Mayıs 2020. Yarın 6 Mayıs. Doğanın yeniden canlanması ve bereketin tüm dünyaya yayılması anlamına gelen “Hıdırellez” bugün kutlanmaya başlandı. Türk Dünyası ve Balkanlar’daki Türkler arasında düzenlenen Hıdırellez ise genelde 6 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır.

    Bu yıl Koronavirüs Salgını nedeniyle ne yazık ki Hıdırellez kutlaması yapamayacağız.

    Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alimcan İnayet, Hıdırellez’le ilgili AA’ya şu açıklamayı yaptı: “Hızır ve İlyas, her yıl 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece bir gül ağacı altında buluşmaktadır. Dolayısıyla bu iki kutsalın buluştuğu günün, temas ettikleri her şeyin de insanlara bereket, kısmet ve sıhhat getirdiğine inanılmaktadır. Dilek dileyenlerin gül dalına, ağaçlara bez bağlaması, hastaların çimenler üzerinde yuvarlanması, o gecenin suyuyla yıkanıp arınmaları bu inanıştan kaynaklanır.

    Alimcan İnayet, bu gün öncesinde ev, çevre ve beden temizliğinin yapılması, giysilerin yenilenip değiştirilmesi, Hıdırellez'de ise kırlara çıkıp eğlence şenlik ve oyunlar düzenlenmesi, sofralar kurulup yemek yenmesi, ateş yakılıp üzerinden atlanması, mezar ziyareti, bolluk bereket duaları, dilek tutulması gibi pratikler İslamiyet öncesi uygulamaları yansıtmaktadır."

    Hıdırellez Batı Trakya Türkleri arasında da kutlanmaktadır. Eskiden mahalle aralarına büyük ateşler yakılır ve üzerinden atlanırdı. Yine hanelerin kapılarına kötü ruhlar gelmesin diye ısırgan otu bağlamak da adettendi. Günümüzde ise geleneklerin eğlence kısmı devam etmektedir.

    Bugün için söylenecek en güzel söz, dünya insanları arasında huzur, bereket, sağlık ve mutluluğun hakim olmasıdır. Güneşimiz, gülümüzde parlasın ve gönüllerimizi hep ısıtsın. Hıdrellez Bayramı’nız kutlu olsun.



    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.