KORONAVİRÜS GÜNLERİNDE YASSIKÖY BELEDİYESİ TARAFINDAN ZAMANINDA ALINAN ACİL DURUM ÖNLEMLERİ

    KORONAVİRÜS GÜNLERİNDE YASSIKÖY BELEDİYESİ TARAFINDAN ZAMANINDA ALINAN ACİL DURUM ÖNLEMLERİ

    Tüm insanlığı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının yarattığı durumun ciddiyetinin en baştan beri farkında olarak, Yassıköy Belediyesi, Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti sınırları dahilinde, hatta Yunanistan genelinde, alınması gereken önlemleri uygulayan ilk belediyelerden biri olmuştur.  

    Alınan önlemler, belirli bir sıra ile uygulanmaya başlanmış ve zamanla şöyle sıralanmıştır:

    • 27/02/2020 tarihinde, Yassıköy Belediye Başkanı'nın girişimi ile, Koronavirüsü için Yassıköy Belediyesine ait tüm ilköğretim ve ortaöğretim okullarının müdürlerinin katılımıyla, belediye binasında acil toplantı gerçekleştiridi. Toplantıya Yassıköy Sağlık Ocağı Müdürü ve Yassıköy Karakol Müdürü de katıldı.
    • 03/03/2020 tarihinde, tüm okullara kişiye özel 1000 adet antiseptik tedarik edildi.
    • Korona salgınının en çok nüksettiği dönemde, Yassıköy Belediyesi’ne toplam 7000 maske temin edildi, bunlardan 6000i belediyenin özkaynaklarından karşılanırken, 1000 tanesi KEDE (Yunanistan Merkez Belediyeler Birliği) tarafından bağış olarak elde edildi.
    • 08/03/2020 tarihinde alınabilecek ilk en etkili tedbirler uygulanmaya başlandı. 9 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile düzenlenmesi planlanan etkinlik ertelendi. Tedbir amaçlı, süresiz olarak diğer tüm programlanmış etkinlikler ertelendi. Yassıköy Yaşlıları Koruma Merkezi geçici olarak kapatıldı. Ayrıca, Yassıköy Belediyesine ait tüm belediye binalarının kültür derneklerinin hizmetine sunulmaları askıya alındı.
    • 10/03/2020 tarihinde belediye bünyesinde bulunan tüm ilkokullar, ortaokullar, anaokulları ve kreşler kapatıldı, aynı şekilde Yassıköy Sosyal Kurs çalışmaları askıya alındı.
    • 11/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediyesine ait tüm halk pazarlarının kurulması iptal edildi. Yassıköy Belediyesi, Doğu Makedonya-Trakya Eyaletinde bu önlemi ilk açıklayan belediye olarak, eyalet genelinde bir çok belediyeye (Gümülcine, Dedeağaç, İskeçe, Orestiada, Kozlukebir, Maronia-Şapçı) örnek olmuştur.
    • 12/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediyesi bölgesinde bulunan tüm ibadethaneler (kiliseler, camiler) dezenfekte edildi. Yassıköy Sağlık Ocağına Covid-19 hastaları kabulü için özel bir alan yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca, 12 Mart'ta belediye binasında kamu hizmeti saatleri %50 kısıtlandı.
    • 14/03/2020 tarihinde, Yassıköy Sağlık Ocağında Covid-19 hastaları için özel bölümün yapımı tamamlandı.
    • 15/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediyesinde e-hizmet uygulamaları start alırken, belgelerin yaşlılar ve risk grupları için eve teslimatı başlatıldı. Ayrıca, aynı gün, Eve Yardım çalışanları, yaşlı ve risk gruplarındaki vatandaşlara gıda ve temel ihtiyaçlarını sağlayabilmek için sipariş alarak eve teslim hizmeti sunmaya başladılar.
    • Pandeminin yayılma döneminde ve zirve yaptığı esnada, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, sosyal medya hesabından 4 kez halka seslenerek gelişmelerden haberdar etmiş ve devlet tarafından uygulanan tedbirlere uyulması konusunda uyararak kurallara sadık olmaya teşvik etmiştir. Ayrıca, Belediye Başkanının çağrısı üzerine, Rodop İlinde farklı uzmanlıklara sahip doktorlar, vatandaşlara internet üzerinden seslenerek bilgilendirmişlerdir.
    • 17/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediyesi pandemi ile mücadele ve tedbirleri kapsamında, 60 yeni çöp bidonu temin etti.
    • 18/03/2020 tarihinde, kısıtlamaların vatandaşlara doğurabileceği psikolojik sonuçlar göz önünde bulundurularak, psikolojik destek hattı devreye girmiştir (telefon veya ev ziyaretleri).
    • 19/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediyesinin “Evde Kal” logosu basına sunuldu.
    • 20/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediyesinin yardıma muhtaç olan 160 aileye sıcak yemek dağıtımı başladı.
    • Halk pazarların askıya alınmasının ardından, 21/03/2020 tarihinde üreticilerin ürünleri, dar gelirli vatandaşlara dağıtılmak amaçlı, satın alındı.
    • 01/03/2020 tarihinden bu yana, Belediye Birimleri, yollar, otobüs durakları, meydanlar ve oyun parkları yoğun bir şekilde dezenfekte edilmektedir. Ayrıca, bu süre zarfında, Yassıköy Belediyesi, Polis Karakolu ve İtfaiyenin dezenfeksiyon işlemini de üstlenmiştir.
    • 27/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediye Başkanının Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias ile yaptığı telefon görüşmesi üzerine, Norveç’ten dönen 12 belediye mensubunun belediyenin temin ettiği otobüsle Atina’dan Yassıköy’e ulaşımı sağlanmış, akabinde ev karantinasına alınmışlardır. Ayrıca, tüm bu süre boyunca, Türkiye ve Avrupa ülkelerinden dönen vatandaşların ev karantinasını ihlal etmemeleri için, Yassıköy Belediyesi yerel karakol birimi ile sıkı ve örnek bir işbirliği sergilemiştir.
    • 30/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, Başbakanın çağrısı doğrultusunda maaşının %50'sini Koronavirüsle mücadele kapsamında oluşturulan hesaba bağışlayacağını açıkladı. Ülke genelinde bunu duyuran ilk belediye başkanı olan Mümin, KEDE (Yunanistan Merkez Belediyeler Birliği) yönetim kuruluna aynı teklifi sundu. KEDE yönetimi bir sonraki toplantısında teklifi benimsedi.
    • 31/03/2020 tarihinde, Yassıköy Belediye Başkanının girişimi ile, Gümülcine Hayvan Severler Derneği sokak hayvanlarının beslenmesini üstlendi, gıda maliyetini Yassıköy Belediyesi bizzat üstleneceğini duyurdu.
    • 13/04/2020 tarihinde, Yassıköy Belediye Başkanının girişimi, PED-AMTH (Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Belediyeler Birliği) ve KEDE (Yunanistan Merkez Belediyeler Birliği) başkanları Vasilis Mavridis ve Dimitris Papastergiou’nun katkıları ile “Lion Rental A.Ş. – Six Rent a Car” şirketi tarafından Yassıköy Eve Yardım çalışanlarının ihtiyaçları için bir otomobil tahsis edildi.
    • 23/04/2020 tarihinde, Avrupa halklarının dayanışma ve yardımlaşması çerçevesinde, Yassıköy Belediyesi tarafından İtalya'nın Lombardia Eyaletinin, Romano Di Lombardia Belediyesine Yassıköy Belediye Başkanının imzalı destek mektubu ile birlikte 2000 adet cerrahi maske gönderildi.

    Şu bir gerçektir ki, Koronavirüse karşı mücadele kapsamında alınan önlemler, yerel yönetimler, belediye başkanları ve yerel yönetim temsilcileri için deneyim ve ders niteliğinde olmuştur. Bu zor dönemde, ülkemiz çapında tüm seçilmiş yetkililer, üzerlerine düşeni yapabileceklerini ispatlamışlar ve layıkıyla yerine getirmişlerdir. Bunun yanı sıra, toplum ve devlet sarf edilen olağanüstü çabanın farkında olarak, Yunanistan genelindeki tüm belediyelerin sergiledikleri gayretin bilincindedir.

    Son olarak, tüm temizlik birimi ve Eve Yardım Merkezi çalışanları, belediye mensuplarımızın sağlığını korumak ve güvenliğini sağlamak açısından göstermiş oldukları sınırsız fedakarlıklar için büyük bir tebrik ve teşekkürü hak etmektedirler.    

    Ayrı din ve dilden insanların birlik ve beraberlik içerisinde yaşadıkları, Türkiye’de tahsil gören çok sayıda öğrencinin ve farklı Avrupa ülkelerinde bulunan ekonomik  göçmenin dönmesi göz önünde bulundurularak, çok kültürlü Yassıköy Belediyesi bu krizi sıfır vaka ve ölümle atlatarak tam not almıştır.

    Av. Önder Mümin

    Yassıköy Belediye Başkanı

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.