Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif: "Buruk bir Ramazan eksik bir Ramazan"

    Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif: "Buruk bir Ramazan eksik bir Ramazan"

     

    Buruk bir Ramazan eksik bir Ramazan…

    Ezan bir ritüel, bayram kutlaması yada dini bir ayin değildir…

    Bu süreci iyiye yorumlamak gerek…

    Ramazan ayı dolayısıyla Rodop Rüzgarı Dergisi olarak  Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile bir röportaj yaptık.

    Müftü Şerif, başta İslam alemi olmak üzere tüm Batı Trakya Trakya Müslüman - Türk Azınlığı’nın Ramazan ayını tebrik etti. Bu Ramazan ayının buruk Ramazan olarak geçtiğini söyleyen müftü Şerif, “Bu Ramazan ayının aile ortamında birbirimize saygı ve aile birliğinin daha çok pekişmesine vesile olacaktır. Dolayısıyla tüm bu süreç içerisinde yaşadığımız olayları iyiye yorumlamak gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

    Geçtiğimiz günlerde yaşanan ezan tartışmasıyla iligili olarak da müftü İbrahim Şerif, “İslam dinindeki Ezan bir ritüel, bayram kutlaması yada dini bir ayin değildir. Ezan sadece namaz vakitlerini Müslümanlara duyurmak için bir çağrıdır. Ama ne yazık ki bu süreç içerisinde kendini düşünmeyen bazı insanlar ortaya çıktı” ifadelerine yer verdi.

     

     Ramazan ayı dolayısıyla başta Batı Trakya Müslüman - Türk Azınlığı’na ve İslam alemine hangi mesajı vermek istersiniz?

     

    İBRAHİM ŞERİF:

    Öncelikle Ramazan ayımız, başta Batı Trakya Türk Azınlığı’mıza, İslam alemine hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum, herkesin Ramazan ayını canı gönülden tebrik ediyorum. Bu yıl camilerimizin toplu ibadete yasak olması nedeniyle teravih namazlarımızı birlikte kılamıyoruz. Toplu iftarlar yapamıyoruz. İnşallah Ramazan ayında yapacağımız dualar, dünyadaki bu salgın hastalığın gitmesine vesile olur. Buruk bir Ramazan eksik bir Ramazan. Ama bu da bizlere ve insanoğluna bazı şeyleri hatırlamasına ve belki de bizlerin kötü zannettiğimiz bazı şeylerde hayır da olabilir şeklinde düşünmemize neden olabilir. Bu Ramazan ayının aile ortamında birbirimize saygı ve aile birliğinin daha çok pekişmesine vesile olacaktır. Dolayısıyla tüm bu süreç içerisinde yaşadığımız olayları iyiye yorumlamak gerektiğini düşünüyorum.

    Hepimizin bildiği üzere tüm insanlığın olduğu gibi Azınlığımız da zor günler geçiriyor. Hükümetin Paskalya yortusunda olduğu gibi Azınlığın dini konuları üzerinde almış olduğu kararları nasıl değerlendiriyorsunuz?

     

    “EZAN BİR RİTÜEL, BAYRAM KUTLAMASI YADA DİNİ BİR AYİN DEĞİLDİR”

     

    İBRAHİM ŞERİF:

    Hepimizin bildiği üzere tün dünyada pandemi nedeniyle alınan önlemlerle birlikte bir karantina süreci yaşıyoruz. Ben bazı gelişmeleri sosyal medya aracılığıyla insanlarımızla paylaştım. Sizler de biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Hristiyan aleminin kutladığı Paskalya yortusu vardı. Din adamlarının kiliselerde yaptığı ayinler bir hoparlör aracılığıyla dışarıya veriliyordu. Halk da aynı şekilde kiliselere giderek kilise avlularında bu törenlere katılıyordu. Fakat Hristiyan alemi de bu bulaşıcı hastalıktan dolayı ve hastalığın daha fazla yayılmaması için bu Paskalyayı kutlayamadı. Fakat alınan

    kararlara da baktığımız İslam dinindeki Ezan bir ritüel, bayram kutlaması yada dini bir ayin değildir. Ezan sadece namaz vakitlerini Müslümanlara duyurmak için bir çağrıdır. Ama ne yazık ki bu süreç içerisinde kendini düşünmeyen bazı insanlar ortaya çıktı. Bu çevreler sosyal medyayı da kullanan kendinden başkasını düşünmeyen tiplerdi. Dolayısıyla ezanlar kesilmedi. Burada devletin tayin ettiği bazı kişiler ‘Nisan ayının 12’sinden sonra ezanlar okunmayacak’ şeklinde bir duyuru yayınladılar. En başta Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı sayın Sadık Sadık ve bazı köy imamlarına telefon edildi. Oysa hükümetin almış olduğu karara baktığımızda sadece bir ayinden, kilisede yapılan ayin sesinin dışarı verilmemesinden bahsediliyor. Bu ise bizim mevlitlerimize tekabül ediyor.

    “EZANLARIMIZ OKUNDU… BU YAŞANANLARA BAZI KİŞİLER SEBEP OLDU”

    Dolayısıyla bu da halkın biraraya gelmemesi ve toplanmaması manasına geliyor. Bizler de müftülük olarak bunu milletvekili İlhan Ahmet ile paylaştık. Milletvekili de bu konuyla ilgili bazı görüşmelerde bulundu v ezanın yasak olmadığını bizler de duyurduk. Ancak birkaç köyümüzde bazı aksaklıklar olsa da bunlar düzeltildi. Burada kargaşanın çıkmasına sebep olan tayinlinin ‘Ezanlar okunmayacak’ şeklinde bir ilan çıkarmış olmasıdır. Netice itibariyle ezanlarımız okundu. Bu yaşananlara bazı kişiler sebep oldu ve bir bilgi kirliliği oluştu.

     

     Son olarak Azınlığımıza ve insanlığa hangi mesajı vermek istersiniz?

     

    “GÖSTERİŞTEN UZAK BİR ŞEKİLDE EVLERİMİZDE İBADETLERİMİZE DEVAM EDELİM”

     

    İBRAHİM ŞERİF: Yaşadığımız her şeye rağmen Ramazan ayı hayırlı olsun. Karantinanın her ne kadar hafifletilmiş olmasıyla beraber, herkes evinde ailesiyle birlikte iftar yapmalı. Eğer aile içinde gücü yetiyorsa yada bilgisi varsa, teravih namazlarını ailece kılabilirler. Herkesin ibadetlerini evlerinde yapmasını tavsiye diyorum. Dolayısıyla evlerimizde Kuran Kerim’in okunmasını, namazların kılınmasını ve aile içi iftarların yapılmasını öneriyorum. Üzülmemize gerek yok, biraz daha sabredelim ve dikkatli olalım. İnşallah bir ayın sonunda Bayram namazlarını hep birlikte kılarız. Birbirimizi ziyaret eder, kucaklaşır ve bu hasreti gideririz. Şunu gördük ki; Dünya insanlarla güzelmiş, Cenab-ı Allah hepimize bayramda bayramlaşmayı nasip etsin. Bizler Allah’a karşı gösterişten uzak bir şekilde evlerimizde ibadetlerimize devam edelim.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.