Soykırım unutulmadı!

    Previous Next

    Soykırım unutulmadı!

    Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçiliği, 26 Şubat 1992’de, 613 Azerbaycan vatandaşının Ermenilerce katledildiği Hocalı Soykırımı’nın 28’nci yıldönümünde Sofya Balkan otelde düzenlediği anma etkinliğine çok sayıda Azerbaycan dostu katıldı.

    Azerbaycan’ın Sofya Büyükelçisi Nergiz Gurbanova, yaptığı konuşmada, “28 yıl önce, 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan soğuk kış gecesinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı şehri, sadece Ermenilerden oluşan eski Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri 366. Motorlu Piyade Alayı tarafından desteklenen Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından haince saldırıya uğradı ve işgal edildi. Hocalı'da bulunan Dağlık Karabağ bölgesindeki tek havaalanı yok edildi ve 106’sı kadın, 63’ü çocuk ve 70’i yetişkin olmak üzere 613 kişi acımasızca öldürüldü, 487 kişi ise yaralandı. 1275 kişi rehin alındı ve 150 kişi hala kayıp. 8 aile tamamen yok oldu, 130 çocuk bir ebeveynini, 25 çocuk ise her iki ebeveynini kaybetti.” diye kaydetti.
    Büyükelçi, o zaman şehrin çaresiz sakinlerinin kaçmaya çalıştıklarını, ancak Hocalı'yı dünyanın geri kalanına bağlayan yolların abluka altına alındığını hatırlattı.

    Gurbanova, ”Hocalı'nın diğer bölgelerle olan havayolu ulaşımı, 28 Ocak'ta Şuşa Ağdam seferini yapan Mİ-8 tipi helikopterin vurulmasıyla kesildi ve bu saldırıda üç mürettebat üyesi ve 41 yolcu hayatını kaybetti. Hocalı su, elektrik, gıda kıtlığı çekilen, sağlık bakım hizmetlerinin yetersiz olduğu izole bir şehir haline geldi” diye kaydetti.

    Anma etkinliğinde Azerbaycan ressamları tarafından çizilen Hocalı katliamına adanmış tablolar sergilendi.

    kircaalihaber.com

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.