Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram ELGA Müdürü Panagos ile görüştü

    Previous Next

    Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram ELGA Müdürü Panagos ile görüştü

    Doğu Makedonya Trakya (DMT) Eyaleti Başkan Yardımcısı Ahmet İBRAM, Dedeğaç'taki Tarım Tazminatları Kurumu (ELGA) Bölge Müdürü Athanasios Panagos’la bir görüşme gerçekleştirdi.

    Görüşmede Panagos DMT Eyalet Başkan Yardımcısı İbram'a, 2019 yılı içerisinde Rodop ili bölgesinde meydana gelen zararlara ilişkin aşağıdaki bilgilendirmelerde bulundu:

    -10 Temmuz 2019 tarihinde dolu yağışından zarar gören bölgeler arasında yer alan Rodop ilinde yaklaşık olarak 150000 dönüm ekili arazide zarar tespit edildi.

    Ortalama 125000 dönüm pamuk ekili araziler, 20000 dönüm tütün, 4000 ay çiçeği, 2000 arpa ve buğday, 1000 bağ ve 2500 dönüm ağaç ekili arazide zarar tespiti yapıldı.

    80000 dönüm pamukta ise %100 zarar tespit edildiğini belirtti.

    Şimdiye kadar Ocak ayı içersinde, Cambaz (N. Sidirohori), Kavaklı (Egiros), Gümülcine (Komotini), Ag. Theodori, Kuşlanlı (Ksilagani), Maronya ve Ortacı (Amvrosia) bölgelerinin tazminatları ödenmiştir.

    ŞUBAT AYI SONUNA KADAR ÖDENECEK BÖLGELER:

    Yassıköy (İasmos), Narlıköy (Polianthos ), Susurköy (Sosti) bölgeleri,

    Şapçı Maronya (Sapes-Maronias) belediyesine bağlı olan bölgeler: Muratlı (Mirana), Çadırlı (Stimi), Karakurcalı (Krovili), , Yahyabeyli ( Amaranta), Hacılar (Proskinites)

    Gümülcine (Komotini) belediyesine bağlı olan köy: Küçük köy (Kosmio) bölgesi.

    Ayrıca 2019 yılının Haziran ayı içerisinde Kozlukebir (Arriana) belediyesine bağlı Karacaoğlan (Aratos), Balahor (Vragia), Basırlıköy (Pasos), Sirkeli (Filira) ve Çelebiköy'ün (Arhontika) yanısıra Vakıf (Vakos) köyleri bölgelerindeki zarar gören ekili arazilerin tazminat raporlarının hazır olduğunun ve zararlarına ilişkin ödemelerin de Şubat ayı sonuna kadar yapılması bekleniyor.

    Ağustos ayı içerisinde Kalfa (Kalhas) bölgesinde doludan zarar gören arazilerin de tazminat raporlarının önümüzdeki hafta içerisinde hazır olup, en kısa zamanda ödeme yapılacağını belirtti.

    PANAGOS, KİRAZ VE TÜTÜN ÜRÜNLERİYLE İLGİLİ BİLİGİLER VERDİ

    Aslında her yıl kiraz üreticilerinin tazminatlarına öncelik verildiğini hatırlatan Panagos, bu yıl pamuk üreticilerin çok zarar görmesi ve gördükleri zararlardan dolayı prim alabilmeleri için gerekli kilo limiti (Plafon) dolduramadıklarından dolayı kendilerine öncülük tanındığını dile getirdi. Ayrıca müdür Panagos, OPEKEPE'nin uydu ile yaptığı otomatik kontrol sisteminin 2019 yılı içinde bu bölgelerde olduğu için zarar gören arazilerin uydudan boş olduğunun tespit edildiğini ve bu yüzden önceliğin pamuk üreticilerine verildiğini ve bahse konu sıkıntıyı da ortadan kaldırdıklarını söyledi.

    Son olarak müdür, kirazcıların dolu ve özellikle yağışlardan dolayı Sendelli (Dimi) ve civar köylerin ödemelerinin bu yıl geciktiğini en geç Şubat ayı sonu veya Mart ayı içerisinde ödeneceklerini belirtti.

    Öte yandan tütün konusunda yaşanan son gelişmeleri de aktaran Panagos, 2018 yılındaki zararlar nedeniyle ‘de minimis’ programından tütün üreticilerine 100 evro verildiğini ancak bunun PSEA'dan zarar ödenmesine engel olmadığının altını çizdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.