Selanik’te Türk kitabı tanıtıldı

    Selanik’te Türk kitabı tanıtıldı

    Atatürk’ün doğum yeri Selanik’te bir asır sonra bir ilk yaşandı. Türk akademisyenin “Selanik Yangınının 100. Yılında Osmanlı Şehir Dokusuna ve Mimarisine Etkileri” adlı kitabının tanıtımı bu şehirde yapıldı.

    Selanik Belediyesi’nde 102 yıl sonra ilk kez bir Türk akademisyen kitap tanıtımı yaptı. Batı Trakya Türkleri’nin kültürel ve tarihi mirası üzerine araştırmalar yürüten Marmara Üniversitesi öğretim üyesi, mimarlık tarihçisi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu’nun kaleme aldığı, “18 Ağustos 1917 Selanik Yangınının 100. Yılında Osmanlı Şehir Dokusuna ve Mimarisine Etkileri” adlı kitabın tanıtımı, Selanik Belediyesi Manolis Anaknostakis Salonu’nda gerçekleştirildi.

    Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalaman Okan, Selanik Yahudi Müzesi Kuratörü Dr. Evangelos Hekimoglou, Yunanistan Musevi Cemaatleri Merkez Komitesi Başkanı ve Selanik Musevi Cemaatleri Başkanı David Saltiel’in önsözünü yazdığı Halaçoğlu imzalı eser, bir asır sonra iki ülke arasında kültür köprülerinin atılmasına öncülük etti.

    Söz konusu davetin bizzat Selanik Başkonsolosu Orhan Yalaman Okan’dan geldiğini belirten Halaçoğlu, “Bir asır sonra Selanik’te kitabı tanıtılan bir Türk ademisyen olmanın gururunu yaşıyorum. Araştırma kitabımız bir takım bürokratik engellerden dolayı iki yıl gecikmeli basıldı. 1917 yangınıyla doğrudan bağlantılı olarak şehrin mimari mirasıyla ilgilenerek, mevcut fotoğraflar ile arşiv bilgilerini inceledim. Kitapta yayımlanan fotoğraflar, 1917 yangını ve etkilerini araştıran yerel tarih yazımı için önemli bir kaynak niteliğinde. Gerek Selanik’in gerek Yunan ve Türk tarihçiler arasındaki işbirliği açısından örnek bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Yangın sonrasında harabeler, şehrin yıkılan bölümleri ve yangınzedelerin yaşadıklarını detaylı olarak ele aldım” dedi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.