Atina'ya cami yapıldı, ama...!!!

    Atina'ya cami yapıldı, ama...!!!

    Avrupa’nın camisiz tek başkenti Atina’ya cami yapımı konusunda 1880’de başlayan 139 yıllık serüven nihayet 2019’da sona erdi.

    Atina’daki Müslümanlar artık camilerine kavuştu, ancak mimari özelliği olmayan, camiyi andırmayan, adeta depoya benzeyen minaresiz bir yapı. 1880 yılında çıkarılan yasayla “Türk Camisi” inşa edilmesi için yer tahsis edilmesine rağmen, sonunda ne olduğu belli olmayan bir “Ucube” ortaya çıktı.

    Basın da konuya oldukça ilgi gösterdi. Kathimerini gazetesi olayın kronolojisini ve oluşan tepkileri yayınladı. Aşağıdaki yazıda caminin yapım kronolojisini ve neden itiraz edildiğini okuyabilirsiniz.

    “…Marousi semtine caminin yapımı konusunda halk ve yerel yönetimler itiraz etti. Daha sonra Koropi semti belirlendi. Devamında da Peania semti seçildi. Bu seçime de yoğun bir şekilde itiraz edildi. 2000 yılında N.D. Partisi de son seçilen semte itiraz etti. SINASPISMOS ve KKE partileri Eleona semtlerini önerdiler. Kilise ve o bölgede yaşayan halk bu duruma itiraz etti. Peania’daki cami alanı yüksek bir tepe üzerinde ve de Attiki Yolu üzerinde olduğundan, “Eleftherios Venizelos Havalimanından gelen yolcuların ilk görecekleri manzara minare olmamalı” itirazları gündeme geldi.

    Son olarak aradan yıllar geçtikten sonra caminin Deniz Kuvvetleri’nin Votaniko semtinde tahsis ettiği alana yapılması kararlaştırıldı. İtirazlar devam etti. Son olarak yapılan dördüncü ihaleden sonra Yunanistan’ın en büyük inşaat şirketlerinden bir tanesi cami yapımını üstlendi.”

    Atina Camisi kronolojisi

    1880

    Pire’de Türk camisinin inşası için yer tahsis edilmesi hakkında kanun çıkarıldı.

    1934

    Mısır Camii ve Kültür Merkezi inşası konusunda bir stadın tahsis edileceğine dair 6244 sayılı yasa çıkarıldı.

    1979

    Cami yapımı konusunda Konstantinos Karamanlis’in Suudi Kralı Fahd’a taahütte bulunması.

    1983

    Suudi Arabistan cami inşası konusunda Dışişleri Bakanlığı’na proje sundu. Hükümet Marousi semtinde bir taşınmazı tahsis etti.

    1993

    Koropi semtine cami yapımı için öneri sunuldu.

    1998

    Peania semtine cami inşası için öneri getirildi.

    2006

    Monastiraki’de bulunan Fethiye camisinin kullanılması konusunda Müslümanlar tarafından görüş bildirildi. Karamanlis Hükümeti tarafından “Atina Camisi” konusunda 3512 sayılı kanun oylandı. Bakan Souflias’ın önerisiyle caminin Votaniko semtindeki Deniz Kuvvetlerinin arsası üzerine yapılması kararlaştırıldı.

    2009

    Cami inşası konusunda başkanının Theodoros Pangalos’un olduğu bir komisyon oluşturuldu. 29.4.2010 tarihinde komisyon ilk defa toplandı. Hükümet 28.04.2010 tarihinde Atina Camisi’nin inşa edileceğini duyurdu.

    2011

    Kasım ayında her şeyin tamam olduğu bir esnada dönemin Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Makis Voridis konuyu “dondurduğu” belirtildi.

    2012

    Kasım ayında Eğitim Bakanı yetkili bakanlığa gerekli ihale ve finansman belgelerini gönderdi.

    3 Nisan 2013

    Caminin ihalesi onaylandı.

    7 Temmuz 2016

    Danıştay kararı ile caminin inşa yolu açılıyor.

    4 Ağustos 2016

    Meclis cami inşası konusunda 946.000 evroluk meblağı onaylıyor.

    7 Haziran 2019

    Cami halka tanıtılıyor.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.