Irk Ayrımı ile Mücadele Günü’nde tüm dünya İslamofobi konusunda ortak duruş göstermeli!

    Irk Ayrımı ile Mücadele Günü’nde tüm dünya İslamofobi konusunda ortak duruş göstermeli!

    21 Mart Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü, “Irkçılık ile savaşalım” sloganı ile dünyanın her yerinde farklı etkinlikler ile kutlanıyor. 1966 yılında 21 Mart’ı Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele Günü ilan eden Birleşmiş Milletler (BM), 2019 yılı teması olarak “Yükselen milliyetçi populizm ve aşırı üstünlükçü ideolojilere karşı koyma ve azaltma”yı seçti.

    Populist ve milliyetçi gündemi pompalayan ırkçı, aşırılık yanlısı hareketlerin dünyanın farklı bölgelerinde ırkçılığı, ırk ayrımcılığını, yabancı düşmanlığını ve buna bağlı hoşgörüsüzlüğü körüklediğini belirten BM, 22 Aralık 2018’de kabul ettiği kararda tüm insanların özgür ve insan onuru bakımından eşit doğduğunu hatırlatarak herhangi bir ırkın diğerine üstünlüğüne dayalı doktrinlerin bilimsel olarak yanlış, sosyal olarak adaletsiz ve tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Aynı zamanda BM, milliyetçi populizmin temel insan hakları prensiplerinden ayrımcılık ve eşitliği tehdit ettiğini kaydediyor.

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Tüm Avrupa ve dünyada ırkçı, yabancı düşmanı ve İslamofobik saldırılar yükseliştedir. Avrupa’da aşırı sağ partiler mültecileri, göçmenleri, azınlıkları ve Müslüman kökenlileri hedef alırken Yeni Zelanda’da iki camide gerçekleşen terör saldırıları karşısında bir kesimin bunu terör olarak adlandırmaktan çekindiklerini görmemiz dünyada İslamofobi ve ırkçılığın geldiği boyutu da gözler önüne sermektedir. Terörün, din, dil ve ırk ayrımı gözetmediğini hatırlayarak tüm insanların eşit olduklarını unutmamalıyız. Irkçılık her ne formda olursa olsun devletler tarafından tolere edilmemelidir. Ülkemiz Yunanistan’da da Batı Trakya Türkleri ülkenin dini, kültürel ve dil çeşitliliğinin bir parçası olarak değil “düşman Türkler” olarak görülmektedir. Bunun örneklerini son dönemde Batı Trakya Türklerine yönelik keyfi adli kovuşturmalar ve soruşturmalar ile yaşadık. Ülkemiz Yunanistan ve tüm Avrupa yükselişe geçen milliyetçi populizm, aşırı sağ ve İslamofobi karşısında bütüncül ve kararlı bir duruş sergilemeli, buna uygun politikalar üretmelidir” açıklamasında bulundu.

    *Fotoğraf: www.ufcw1006a.ca

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.