BTTÖB'nden Dünya Kadınlar Günü mesajı

    BTTÖB'nden Dünya Kadınlar Günü mesajı

    Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) yönetim kurulu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.

    BTTÖB'nin açıklaması şöyle:

    "Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi ile ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Tarihçesi:8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verir. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katılır.

    26 - 27 Ağustos 1910 tarihlerinde,Danimarka'nın Kopenhag kentinde2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısı düzenlenir. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, bu toplantıda, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına bir günün ("Internationaler Frauentag" “International Women'sDay”) Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirir ve öneri oybirliğiyle kabul edilir. İlk yıllarda belli bir tarih saptanmadığı için her zaman ilkbaharda anılır. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşir. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlenir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul eder. Ancak Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmaz.

    Sosyal ve iş yaşamında kadınlar yıllardır eşitlik bağlamında, yoğun bir mücadele yürütüyorlar. Bugün gelinen nokta itibarıyla birçok ülkede kadınlar açısından olumlu gelişmeler vuku bulsa da dünya kadınları perspektifinden bakıldığında, kadın hakları arzu edilen noktada değildir. Kadınları böyle mücadele vermeye mecbur eden erkek egemen düşüncenin son bulması için, her alanda erkeklerine destek olan kadınlara, bu hususta erkeklerin büyük destek vermeleri gerekmektedir. Tüm erkeklerin, güzel ve yaşanası bir dünya için kadınların her alanda eşit sayıda ve eşit koşullarda yer almasını içselleştirmesi ve bunu desteklemesi zaruridir. Dünyada kirli savaşların son bulması, akan kanın ve gözyaşının durması ve dünyaya güzel günlerin doğması için dünya parlamentolarının yüzde ellisine kadınların hâkim olması şarttır. Dünyayı barut fıçısına çeviren erkek düşüncenin bu gerçek ile yüzleşip, dünyayı gül bahçesine çevirecek kadınlara imkân vermelidirler. Bugün tarımdan eğitime, sağlıktan sanata, ekonomiden siyasete hayatımızın her alanında var ve başarılı olan kadınların yollarının ivedilikle daha çok açılması en büyük temennimizdir.

    Batı Trakya Türk Azınlığının çalışkan ve üretken kadınlarının büyük bir bölümü azınlığın makûs talihinin kurbanı olarak tarımla iştigal etmek mecburiyetinde kalmışlardır. Birçok yetenekli kadınımız kaderine razı bir hayat sürmüştür. Bugün artık bu makûs talihi bir nebze de olsa yenmiş birçok genç kızımızın çok başarılı işler yaptıklarını görüyor ve bundan inanılmaz keyif alıyoruz. Aldığımız bu hazzın artması dileği ile tüm dünya kadınlarının Dünya Kadınlar Günü’nü en içten duygularla kutluyoruz."

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.