AYLİN AHMETOĞLU: “Bir kadın ya dünyayı değiştirir ya da dünyayı değiştirecek kişiyi doğurur”

    Previous Next

    AYLİN AHMETOĞLU: “Bir kadın ya dünyayı değiştirir ya da dünyayı değiştirecek kişiyi doğurur”

    Dinkler Hanımeli Derneği Başkanı Aylin Ahmetoğlu ile röportaj

     

    AYLİN AHMETOĞLU:

    “Kadın her daim öncüdür, örnektir”

    “Bir kadın ya dünyayı değiştirir ya da dünyayı değiştirecek kişiyi doğurur”

    Dinkler Hanımeli Derneği Başkanı Aylin Ahmetoğlu, derneğin kuruluş ve faaliyetleri hakkında RODOP RÜZGARI Dergisi’ne konuştu.

    Kadınların hayatta önemli bir misyona sahip olduğunun altını çizen Ahmetoğlu, “Kadın her daim öncüdür, örnektir. Geçmiş medeniyetlerde de, günümüzde de kadınlar, üzerlerine düşen bu misyonu inşaa etmeye devam etmektedir. Özellikle anneler olarak kadına değer veren oğullar yetiştirmeliyiz. Bu da ancak eğitimle ve dünyaya geniş bir pencereden bakmakla mümkündür. Unutmayın ki bir kadın ya dünyayı değiştirir ya da dünyayı değiştirecek kişiyi doğurur” diye konuştu.

    R.R: ÖNCELİKLE AYLİN AHMETOĞLU KİMDİR, BİZE KISACA BİRAZ ÖZGEÇMİŞİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

    1. AHMETOĞLU: 1969 yılında Hollanda’da dünyaya geldim. Aslen İskeçe ilinin Mizanlı köyündenim. İlkokulu Üsküdar Paşakapısı İlkokulu’nda, orta ve lise eğitimimi Kadıköy Kız Lisesi’nde tamamladım. Yüksek öğrenimimi İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladıktan sonra bir süre, özel bir şirketin muhasebe departmanında çalıştım. İskeçe’ye döndükten sonra Türkçe yayın yapan Tele Radyo FM’de uzu yıllar sabah kuşağı programlarının yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptım. Radyomuz ekonomik kriz sebebiyle yayın hayatına son verdikten sonra çeşitli sosyal faaliyetlerde yer aldım. 2018 yılı Şubat ayından itibaren bugüne kadar yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte Dinkler Hanımeli Derneği Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Muhasebeci Bülent Velioğlu ile evli ve iki çocuk annesiyim.

    R.R: DERNEĞİNİZ HANGİ TARİHTE KURULDU, BİRAZ BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

    1. AHMETOĞLU: Derneğimiz ,İskece ili ,Yaka bölgesi Dinkler köyünde 23 Nisan 2008 tarihinde kuruldu. Tamamen bağımsız ve resmi prosedürle kurulan bir kadın derneğiyiz. Kurucu üyelerimizden olan Mübeccel Çavuşoğlu’nun teklifiyle isim olarak hem kadını temsil eden bir çiçek,hem de elele daha güçlü kadınlar anlamında HANIMELİ,derneğimizin resmi ismi olarak kayıtlara geçmiştir.Yunancasi ise SİLOGOS GİNAİKON FİLİON ‘TO AGİOKLİMA’dır.

    R.R: DERNEĞİNİZİN İLK BAŞKANLARI VE BUGÜNE KADAR OLAN BAŞKANLARI KİMLERDİR?

    1. AHMETOĞLU: Derneğimizin ilk dönem başkanı Pelin Koca Molla’dır. Kendisi 2008-2010 tarihleri arasnda başkanlık görevini üstlenmiştir. 2010-2012 döneminde ise başkanımız Yasemin Arapoğluidi. 2012- 2016 yilları arasında Mübeccel Çavuşoğlu başkanlık görevini dört yıl boyunca devam ettirmiştir. 2016-2018 döneminde Yasemin Arapoğlu ikinci kez başkanlığı devralmıştır. 2018 Şubat ayındaki seçim sonucunda da yeni dönem başkanlığını ben üstlenmiş bulunmaktayım.

    R.R: DERNEĞİN KURULUŞ FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI, DERNEK OLARAK AMAÇLARINIZ VE ÇALIŞMALARINIZ NELERDİR?

    1. AHMETOĞLU: İlk olarak kadınların, yaptıkları el işlerini ve el becerilerini değerlendirebileceği, yöresel yemeklerini tanıtabileceği ve bunlardan gelir elde edebileceği bir kadın kooperatifi kurulması düşüncesiyle yola çıkıldı. Görüşmeler esnasında Avukat Erkan Küçük Hasan’ın bağımsız bir kadın derneği kurulması fikriyle kurucu üyeler belirlendi, genel kurul oluşturuldu ve Hanımeli Dinkler Derneği resmi olarak hayata geçirilmiş oldu. İlk iki yıl derneğin adresi, dernek üyelerinden birinin derneğe gönüllü olarak tahsis ettiği bir mekandı. Ardından dernek, kiralanan başka bir yerde varlığını devam ettirdi. Son olarak da Yeni Dinkler Camii yapıldıktan sonra encümen heyeti tarafından şu anki yerimiz tahsis edildi. Hanımeli derneği olarak yaptığımız ilk faaliyet, 6 Mayıs’ta gerçekleştirilen Hıdrellez Şenliği oldu. Sonraki yıllarda da bu etkinlik aynı tarihte büyük bir coşku ile yapılmaya devam etti.

    Amacımız, temel olarak Kadının toplum içindeki sosyal ve kültürel durumunu güçlendirmek, şiddete karşı korunmasını sağlamak ve tüm yasal hakları konusunda kadınlarımızı bilgilendirmektir. Bunun yanısıra gelenek-göreneklerimizin, yöresel kıyafetlerimizin, yöresel yemeklerimizin ve adetlerimizin bizden sonraki yeni nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Kadınlar arasında dayanışma, yardımlaşma ve birlik olma duygusu çok önemlidir. İdealimiz, aramızdaki jenerasyon farkını kaldırarak genç kızlarımızla ve büyüklerimizle aynı çatı altında biraraya gelmektir. Bu doğrultuda hobi, yaratıcılık, el sanatları, sağlık ve eğlence gibi konularda faaliyetlerimiz bulunmaktadır.

    Hanımeli Derneği çalışmalar konusunda oldukça faal bir dernek. Derneğimiz bünyesinde Mübeccel Çavuşoğlu öncülüğünde, birinci dönem yönetim kurulu üyelerinin de katkılarıyla bir müze –sergi oluşturulmuştur. Bu müzemizde eski köy yaşantısını günümüze taşıyacak çeşitli el sanatları örnekleri, mutfak kap kaçakları, el dokuması kilimler, yöresel pamuklu dokumalar, heybe, torba, başörtüsü, orjinal oyalı grepler, iç gömlekleri vs. sergilenmektedir. Türk elsanatlarının eşsiz oya ve nakış örnekleri, yörelerin kadın giysileri, telli entariler, balkan koluna ait yöresel kıyafetler, bölgemizin çeyiz serme adetine uygun bir şekilde duvarlara asılarak, hem halkın beğenisine sunulmuş, hem de geleneklerimiz bu şekilde yaşatılmak istenmiştir.

    Hıdrellez Şenlikleri de derneğimizin, bölgenin sosyal hayatına önemli ölçüde renk katan bir etkinliğidir. Çeşitli araştırmalar sonucu bulunan orjinal hıdrellez elbisesinin birebir aynısı diktirilmiştir. Kıyafet, özel günlerde takılan grep ve yörenin yeni gelin taklarıyla, elmas küpe, yüzük, altın lira ve incilerle tamamlanarak o gün tüm üyelerimiz tarafından giyilir. Büyüklerimizden ögrendiğimiz maniler üyelerimizce hep bir ağızdan söylenir. Bir gece öncesinden genç kızlardan toplanan ve bir çömleğe konan takılar, söylenen her maniden sonra teker teker, seçilen bir kızımız tarafından sahibine niyetle verilir. Çeşitli oyunlar ve folklor gösterileriyle halkımızın eğlenmesi sağlanır. Kazanlarla pişirilen Golle ‘nin ve el yapımı limonatanın üyeler tarafından misafirlere ikramıyla, son olarak da ateşin üzerinden atlamayla hıdrellez şenlikleri son bulur.

    Derneğimizin önemli bir çalışması da, Hanımeli Kadın Korosu’dur. Koro başlangıçta mani ve türküleri (eski köy düğünlerinde olduğu gibi) sadece darbuka eşliğinde söyleyerek, Hıdrelleze renk katmak amacıyla oluşturulmuştur. İkinci yılından itibaren müzik öğretmeni Gönen Molla yönetiminde daha ciddi bir boyut kazanmış çesitli kurum ve kuruluşların gecelerinde sahne almaya başlamıştır. Koromuz 2017 yılında, Kazakistan’ın Türkistan kentinin “2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilmesi münasebetiyle düzenlenen Nevruz kutlamalarına katılmış, Türkistan ve Taraz kentlerinde sahne alarak toplumumuzu başarıyla temsil etmiştir. Mestanlı Türk Kültür Derneği’nin davetlisi olarak Bulgaristan’a, Witten Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin davetiyle de Almanya Witten’e gitmiştir. İskeçe Avdira belediyesinin düzenlediği geleneksel Dimokritia Festivali’ne de davet edilen ilk azınlık kadın korosu olmuştur.

    Bir diğer çalışmamız da, İskeçe Türk Birliği’ne bağlı, dikiş-nakış öğretmeni Müjgan Niyazi yönetimindeki dikiş-nakış ve Türk el sanatları derslerimizdir. Haftanın iki günü derneğimizde yapılan derslerle üyelerin ve kadınlarımızın yaratıcılıkları geliştirilmekte, kaliteli zaman geçirmeleri sağlanmaktadır. Yaptığımız çalışmalar İskeçe Türk Birliği öncülüğündeki sergilerde ve Hıdrellez Şenliklerinde halkımızın beğenisine sunulmuştur. Derslere büyük bir şevkle devam eden kadınlarımız, İskeçe Türk Birliği tarafından mezuniyet sertifikalarını alacaklardır.

    Genç kızlarımız ve çocuklarımız için, Beden Eğitimi öğretmeni Berkay Raif tarafından folklor çalışmalarımız vardır. Değişik yaş gruplarından oluşan ekipler çalışmalarını dernek salonunda gerçekleştirmektedirler.

    Son olarak da derneğimiz devlete bağlı çeşitli kuruluşların zaman zaman düzenledikleri yetişkinler için Yunanca derslerine de evsahipliği yapmış ve halen yapmaktadır.

    R.R: DERNEK OLARAK ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME YÖNELİK ÇALIŞMALARINIZ VAR MI, BUNLARDAN BİRAZ BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?

    1. AHMETOĞLU: Tüm bu bahsettiğim faaliyetler, derneğimizin kuruluşundan itibaren yıllar içerisinde şekillenmiş ve gelişmiştir. Çalışmalarımızın hepsinde çok büyük emekler, fedakarlıklar ve ekip ruhu vardır. Tamamen gönüllü katılımlarla, el birliğiyle düzenlenen faaliyetler Hanımeli Derneğini bugünlere taşımıştır.

    Derneğimiz ayrıca son yıllarda yaşanan Suriyeli göçmenlerin dramına da duyarsız kalmamış ve bu amaçla düzenlenen çeşitli kampanyalara katılmıştır. Yine yılın belirli günlerinde düzenlenen (Kızılhaç ile işbirliği içerisinde) kan bağışı kampanyalarına da destek vermektedir. Hanımeli Derneği her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlarımıza yönelik gece düzenlemekte, zaman zaman da üyeleri için kültür gezileri gerçekleştirmektedir. Selanik Atatürk Evi, Çanakkale Şehitliği, İstanbul ve Kapadokya Tarih turları bunlardan birkaçı. Çocuklarımız için de kitap ve şiir okuma yarışmaları, tarihi yerlere ve aktivite alanlarına geziler düzenlemekteyiz. Bu geziler sayesinde tarihimizi ve kültürümüzü daha yakından tanıma ve çocuklarımzı bilgilendirme fırsatı buluyoruz. Elimizden geldiği kadar değişik yöre ve beldelere geziler organize ederek hem üyelerimiz ve ailelerinin, hem de çevremizdeki insanların kaliteli zamanlar geçirmelerini hedefliyoruz.

    Her konuda, Batı Trakya Türk Kadın Platformu, kardeş dernekler, dernek kadın kolları ve kurumlarla uyum ve işbirliği içerisinde çalışmaktayız.

    Kadınlar olarak sosyal hayatta aktif rol almak, okumak, araştırmak, üretmek ve kendimizi daima geliştirmek zorundayız. Kadın öncüdür, örnektir. Bizim kültür değerlerimiz, kadına cenneti ayakları altına serecek yücelikte önem vermiştir.

    Kadın her daim öncüdür, örnektir. Geçmiş medeniyetlerde de, günümüzde de kadınlar, üzerlerine düşen bu misyonu inşaa etmeye devam etmektedir. Özellikle anneler olarak kadına değer veren oğullar yetiştirmeliyiz. Bu da ancak eğitimle ve dünyaya geniş bir pencereden bakmakla mümkündür. Unutmayın ki bir kadın ya dünyayı değiştirir ya da dünyayı değiştirecek kişiyi doğurur.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.