DEB Partisi toplanan imzaları EFA’ya teslim etti

    Previous Next

    DEB Partisi toplanan imzaları EFA’ya teslim etti

    Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Antlaşması’ndan doğan hakların elde edilmesi için başlattığı imza kampanyası sırasında topladığı imzaları Avrupa Hür İttifakı (EFA) yetkililerine teslim etti.

    Konuyla ilgili olarak 11 Aralık Salı günü Gümülcine’de DEB Partisi Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantı sonunda DEB Partisi’nin 2015'te başlattığı kampanya kapsamında toplanan 30 bin 600 imza, Avrupa Birliği (AB) kurumlarına iletilmek üzere Avrupa Parlamentosunda (AP) grubu bulunan Avrupa Hür İttifakı Partisinin (EFA) Başkan Vekili Martha Vainka’ya teslim edildi.

    Toplantıda DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş 1985 yılında Sadık Ahmet’in bir imza kampanyası başlattığını hatırlatarak, Azınlık haklarının iadesi yönünde başlatılan bu imza kampanyasının tamamlanması gerektiğini düşünerek bu imza kampanyasını başlattıklarını söyledi. Bu imza kampanyasının hedefine ulaştığını kaydeden Ali Çavuş, DEB Partisi ve ekibinin bu konuda büyük gayret sarf ettiğini belirterek, başta Batı Trakya Türk Azınlığı olmak üzere ekibine teşekkür etti.

    2014 yılında DEB Partisi’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine girdiğini anımsatan Ali Çavuş, bu seçimlerden de büyük bir başarıyla çıktıklarını ve bu başarıyı halkın desteğiyle elde ettiklerini söyledi. Bölgede DEB Partisi’nin diğer partilerden daha güçlü olduğunu kaydeden Ali Çavuş, bunu 2014 yılı seçimlerinde herkesin gördüğünü ifade etti.

    Halkın davasının peşinde olduğuna inanarak bu imza kampanyasına başladıklarını dile getiren Ali Çavuş, böylece 30.000 imzaya ulaştıklarını belirtti.

    Daha sonra EFA Başkan Yardımcısı Martha Vainka söz alarak şunları kaydetti: “Öncelikle beni davet ettiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Sizlere bu imza kampanyasında elimizden gelen desteği sunacağız. Bu kadar imza toplanmış olması beni çok etkiledi. Ben de sizler için elimizden geleni yapacağım.”

    Konuşmasının devamında gazetecilerin sorularını cevaplayan Vainka, “Burada amacımız, Lozan Antlaşması’nın şartlarının yerine getirilmesi olmalıdır. İnşallah bunda da başarılı olacağız” diye konuştu.

    DEB Partisi imza kampanyası sırasında azınlık sorunlarını aşağıdaki metin altında dile getirdi:

    24 Temmuz 1923’te imzalanan Uluslararası Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Müslüman-Türk Azınlığı ibadet ve eğitim hakları başta olmak üzere insan hak ve hürriyetleri garanti altına alınarak Yunanistan Devleti’ne emanet edilmiştir. Geçen 92 yıllık süre içerisinde Yunanistan antlaşmaya sadık kalmamıştır. Ekonomik, eğitim, inanç, kimlik, sosyal ve siyasi alanlarda Batı Trakya Müslüman-Türk Azınlığı’na sürekli baskılar uygulamış ve azınlığın mevcut haklarını gasp etmiştir.

    Batı Trakya Müslüman-Türk Azınlığı ivedilikle şu konularda Yunanistan Devleti tarafından adım atılmasını talep etmektedir:

    Ekonomi: Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin en fazla etkilediği azınlığın üniversite mezunu gençlerinin kamu alanında istihdam edilmesini ve çiftçilerimizin AB fonlarından gerektiği gibi istifade etmelerinin sağlanmasını, çiftçilerimizin kesilen primlerinin tekrardan verilmesini, Yunanistan’ın en geri kalmış bölgesi olan bölgemizde çoğunluk ve azınlık arasındaki gelişmişlik ve kalkınmışlık farkının düzeltilmesini talep ediyorum.

    Siyasi temsiliyet: Siyasi temsiliyette, azınlığın seçme ve seçilme hakkının önünde büyük bir engel olarak duran antidemokratik %3’lük ülke barajının bağımsız adaylar için kaldırılmasını talep ediyorum.

    Eğitim: Azınlık eğitiminin, Lozan Antlaşması’nın eğitim alanında tanıdığı haklara ve azınlık insanının istekleri doğrultusunda ele alınmasını, ihtiyaç duyulan azınlık ortaokul ve liselerinin hayata geçirilmesini ve çift dilli Türkçe-Yunanca eğitim verecek anaokullarının açılmasını, ilkokullarımızın özerkliğinin göz önünde bulundurulmasını ve çocuk azlığı bahane edilerek okullarımızın kapatılmasının durdurulmasını talep ediyorum.

    Müftülük: İnanç hürriyetimizin temelini oluşturan müftülük meselesinin bir an evvel azınlığın isteği doğrultusunda, Lozan Antlaşması’na göre düzenlenmesini ve kamuoyunda “240 İmam Yasası” olarak bilinen 3536/2007 sayılı yasanın, 2013’te getirilen yeni düzenlemeleri ile birlikte iptal edilmesini talep ediyorum.

    Vakıflar: Ecdat yadigârı ve azınlığın öz malı olan vakıfların idaresinin, azınlığın seçeceği yöneticilere iade edilmesini talep ediyorum.

    Kimlik inkârı: Kimliğimizin inkârına bağlı olarak bu çağa yakışmayacak şekilde kapatılan tarihi, sosyal ve kültürel derneklerimizin açılmasını, isimlerinin iadesini ve yeni açılacak derneklerde kimliğimi özgürce ifade etme hürriyetimi, kamu alanlarında kendi ana dilimle kendimi ifade etme özgürlüğümü, 3370/1955 sayı ve tarihli Yunan Vatandaşlık Kanunun ırkçı 19. Maddesi uyarınca vatandaşlığını haksızca kaybeden 60.000 (altmış bin) Batı Trakya Müslüman –Türk Azınlığı mensubunun yasa iptal edildiğine göre, tekrardan vatandaşlığa kabulünü talep ediyorum.

    Kamu Alanında Türkçe: Azınlığın yaşadığı bölgede Yunancaya hakim olmayan azınlık mensuplarının kendi ana dilinde kendilerini ifade etme özgürlüğünün tanınmasını talep ediyorum.

    İstimlâk Edilen Yaka Tarlaları: Üniversite yapımı gerekçe gösterilerek, ihtiyaçtan çok fazlası istimlâk edilen yaka tarlalarının kullanılmayan bölümünün tekrardan halka iadesini, istimlâk edilen ve üzerine üniversite kurulan bölümün ise, değer karşılığının halkımıza ödenmesini talep ediyorum.

    Tazminat: 29 Ocak 1990 yılında saldırıya uğrayan Gümülcine esnafına, kırılan dükkân camları, talan edilen ve zarara uğrayan malları için devlet tarafından tazminat ödenmesini talep ediyorum.

    Yukarıda sıraladığımız azınlık sorunlarının çözülmesi durumunda Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı huzurlu bir toplum olarak, bundan önce olduğu gibi, tüm bilgi, birikim ve üretkenliğini ülkesinin refahı için harcayacaktır.

    Bir azınlık mensubu olarak, yukarıda yazılı haklarımı istediğimi beyan eder ve aşağıda yazılı açık kimliğim ve imzamla bu isteğimi tasdik ederim.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.