Gazi Evrenos Bey, Selanik'te anıldı

    Gazi Evrenos Bey, Selanik'te anıldı

    Selanik Belediyesi'nde Osmanlı akıncılarından Gazi Evrenos Bey hakkında bir sempozyum gerçekleştirildi.

    Osmanlı İmparatorluğu'nun Rumeli'deki fetihlerinin öncülerinden Gazi Evrenos Bey Selanik'te gerçekleştirilen bir sempozyum ile anıldı.

    Böylesi bir etkinliğin Selanik'te gerçekleşmesi özellikle Batı Trakyalı soydaşlar arasında büyük bir şaşkınlığı sebep oldu. Batı Trakya Türklerinin yayın organlarından Millet Gazetesi sempozyumu şu ifadelerle değerlendirdi:

    "Selanik’te Gazi Evrenos Bey sempozyumu gerçek oldu. Selanik şehri tarihi bir güne tanıklık etti."

    Millet Gazetesi'nin haberine göre Yunanistan çapında ilk defa "Gazi Evrenos Bey ve Evrenos ailesinin Yunanistan’da ve Balkanlardaki kültürel mirası" başlıklı sempozyum, T.C. Selanik Başkonsolosluğu'nun öncülüğünde, Selanik Belediyesi'nin kendilerine tahsis ettiği Belediye sarayındaki mekanda gerçekleşti.

    Selanik Belediyesi'nin izni doğrultusunda ve Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu tarafından organize edilen sempozyum Selanik tarihine yazıldı. Etkinlilk T.C. Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan'ın selamlama konuşması ile başladı. Sempozyumun başkanlığını Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Kayapınar yaptı.

    IRKÇI ALTIN ŞAFAK SEMPOZYUMU PROTESTO ETTİ

    İki oturumdan oluşan sempozyum yoğun polis koruması altında gerçekleşirken, sabahın erken saatlerinde bölgede Altın Şafakçıların bir protesto yürüyüşü de yaptığı öğrenildi.

    Prof. Dr. Heath Lowry "Hacı Evrenos Ailesi ve Selanik şehri" başlığı altında konuşmasını yaparken, Selanik Aristotelis Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Paschalis Androudis "Yenice-i Vardar'da Gazi Evrenos Bey ve Ahfadı'nın Mimari mirası" hakkında konuşma yaptı. Marmara Üniversitesinden Dr. Ögr. Üy. Nevval Konuk, Evrenoszade Selim Paşa ve Selanik Saat Camii hakkında bilgi verdi.

    TÜRKİYE'DEN VE YUNANİSTAN'DAN AKADEMİSYENLER ORTAK SUNUMLARDA BULUNDU

    Kısa bir molanın ardından Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üy. Ayşegül Kılıç, Gazi Evrenos Bey Vakıfları hakkında sunumunu gerçekleştirirken, Mimar Sinan Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Bahadır Bakkaloğlu, Evrenos Bey vakıflarının 18. Yüzyılın başında Selanik şehriye sicillerine yansıması hakkında sunum yaptı. Ardından devlet genel arşivleri Makedonya tarih arşivindeki Gazi Evrenos Bey Kadastro kayıtları (Emlak’ı) hakkında konuşma yapıldı. Sempozyum sonunda soru-cevap kısmının tamamlanmasının ardından sempozyum sona erdi.

    Birçok Yunanlının da katıldığı sempozyum Yunanistan’da bu konuda atılan ilk adım olması vesilesiyle kayıtlara geçti. Katılımcılar Evrenos Paşa’nın torunlarının da dediği gibi bu tür organizasyonların son olmaması temennisinde bulundular.

    Kaynak: Millet Gazetesi

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.