İlhan Ahmet’ten müzik okullarıyla ilgili açıklama…

    İlhan Ahmet’ten müzik okullarıyla ilgili açıklama…

    Eğitim Bakanlığı artık Sanat ve Müzik Eğitimini de çekemiyor.

    Gümülcine Müzik Ortaokulu ve Lisesi tehlikede.

    Bugünkü işlevlerinde hiçbirşeyin değişmeyeceği yönündeki söylemler ise tam bir yalan.

    ‘Atina Üniversitesi (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Atina Ziraat Üniversitesi (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ve Thessaly Üniversitesi (Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)’ nin, Thessaly ve Orta Yunanistan Teknolojik Eğitim Kurumları (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) ile İşbirlikleri, Pallimniako Okul Fonu ve başka hükümler’ konulu Yasa Tasarısının 40. Maddesinde, Müzik Okulları ve Sanat Okulları kurma yasalarını değiştiren hükümler öne sürülmektedir. Onların bu ‘yeniden kurma’ teşebbüsleri, bozmaya eşdeğerdir aslında.

    En önemli değişiklikler şunlardır:

    1. Müzik okulları artık ‘ ... profesyönel olarak müzik ile uğraşmak isteyenlere eğitim...’ sağlamayacak.
    2. Estetik eğitim kursları – yani müzik eğitimi kursları – Müzik Okullarının müfredatının bir parçası olmaktan çıkıyor.
    3. Müzik okullarında müzik enstrümanları ve başka herhangi bir özel ekipman ihtiyacından söz edilmemektedir.
    4. Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı’ nın Müzik Okulları Sanat Komisyonu da kaldırılmaktadır.

    Bu değişikliklerle birlikte, Müzik Okulları için olumsuz sonuçlar doğuracak olan başka kurumsal değişiklikler de getirilmektedir. Buna göre, Sanat Okulları ile ilgili Sanat Komisyonu da kaldırılmaktadır.

    Müzik Okullarının 30 yıllık kurumsal işlevi ve Sanat Okullarının 15 yıllık kurumsal işlevi süresince, topluma kazandırılmış bu kurumlara buna benzer bir kurumsal ‘ kıyım’ daha önce hiç yapılmamıştır. Bu kıyım, ülke genelinde birçok insanımızın hayatını etkilemektedir ve aynı zamanda Müzik ve Sanat Okullarını yok etmektedir. Eğitimciler, aileler, öğrenciler ve belediye yetkilileri ‘ ayaklanmış’ durumda.

    Bakanlığın, bu okulların bugünkü işlevlerinde hiçbirşeyin değişmeyeceği yönündeki söylemleri ise, tam bir yalan

    Müzik ve Sanat Eğitimi dersleri, analitik programın dışında olacaktır ve diğer dersler tamamlandıktan sonra yapılacaktır, bu da tabi ki gerekli eğitimciler ve enstümanlar var ise yapılabilecektir. Maalesef ki, ilkokullarda tam günlük okulundaki branş derslerinde olduğu gibi.

    Bakanlığın savunması ise, Sanat Komisyonu’ nun kaldırılmasının bir zarar getirmediği yönünde, çünkü Komisyonun görevlerini Eğitim Politikası Enstitüsü (ΙΕΠ)’ nün üstleneceğini söylüyor. Bu da, Eğitim Bakanlığı’nda bu planlamayı yapanların ne kadar cahil ve konuyla ilgisiz olduklarını göstermektedir. Şu anda, Eğitim Politikası Enstitüsü, bu okulların işlevsel çerçevesini yönetmek ve yeniden düzenlemek için gerekli olan bilgi donanımına sahip değil.

    Yukarıda belirtilen Yasa Tasarısının 40. maddesindeki Müzik ve Sanat Okullarıyla ilgili hükümler hemen çıkarılmalıdır, çünkü bu hükümler hem okul topluluğunun (öğretmenler – veliler - öğrenciler) fikri alınmadan sunulmuştur, hem de bu hükümlerle bu söz konusu okullar ‘yok edilmektedir’.

    Bir hükümet, nasıl oluyor da, bu şekilde kültüre, sanat eğitimine, çeşitliliğe, mükemmelliğe ve liyakata ‘alerjik’ olabiliyor diye şaşıyoruz. 2010 – 2012 yıllarında PASOK hükümeti tarafından uygulamaya konan Tam Gün Okullarındaki Müzik ve Tiyatro Eğitimi ders saatlerini yarıya indirdi, Model ve Pilot (Deneysel) Okulları dağıttıktan sonra şimdi de Müzik ve Sanat Okullarını yok etmeye çalışıyor.

    Eğitim Bakanlığı, borç verenlerin ve Eğitim alanında yapılan kesintilerin destekçisi olduğu kadar, tekdüzeliğin ve herşeyi yerle bir etmenin de taraflığını sergiliyor. 

    Gümülcine Müzik Ortaokulu ve Lisesi’ ne gelince, bu planlanan hükümler uygulanırsa şu sonuçlara sebep olacaktır: a) müzik eğitimi ders saatleri bozulacaktır b) büyük bir olasılıkla bu okullarda eğitim veren öğretmenlerin kadrolu yerleri de zarar görecektir c) zamanla Lise’ ye kayıtlar azalacak ve bu da okulun işlevini ve varoluşunu sorgulatacak bir durum yaratacaktır d) yukarıda vurguladığımız bu hususlar, 1993’ te kurulan, bugün 306 öğrencisi bulunan ve tüm Doğu Makedonya -  Trakya Bölgesi’nde özel mülkiyete sahip bu tesis en büyüklerdendir, bir de sadece Drama’ da bir benzeri bulunmaktadır.

    Aynı zamanda, milliyetçiliğin yanısıra aşırı politik algıların okullarımıza bile girebilmek için zemin bulduğu bu gri çağda – eğitim toplumunun güçlü tepkisi ve ihtiyatlı tavrına rağmen – Gümülcine Müzik Ortaokulu ve Lisesi, öğrencilerine aşıladığı müzik eğitimi çeşitliliği ve kültürü ile daima çok kültürlülüğün bir deniz feneri, yani yol göstericisi olmuştur.

    Tüm bu sebeplerden dolayı, bugün burada, Meclis’ in Eğitim Meseleleri Komisyonu’ nda  bu konuyu gündeme getirme ihtiyacı duydum, ve tabi ki bu konu Meclis Genel Kurulu’ na geldiğinde de, yine Demokratik İttifak Meclis Grubu olarak, Müzik ve Sanat Okullarını ilgilendiren bu hükümlerle ilgili mücadelemizi vereceğiz ve bu okulların zayıflatılmasına ve yok edilmesine var gücümüzle karşı çıkacağız.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.