28 Ekim “OHİ” Günü Kutlandı

    Previous Next

    28 Ekim “OHİ” Günü Kutlandı

     

    Yunanistan’ın İtalya’daki Mussolini ordularına geçit vermediği gün olan “OHİ”- HAYIR günü tüm ülkede kutlandı.

    Gümülcine – Komotini’deki ilk tören şehrin en büyük kilisesinde yapıldı. Devamında da şehir meydanındaki Kılıç anıtında Metropolit Panteleimon’un yönettiği ayin düzenlendi. Askeri, siyasi ve sivil toplum kuruluşları tarafından Kılıç anıtına çelenkler koyuldu. Burada düzenlenen törene milletvekilleri İlhan Ahmet ve Mustafa Mustafa, Rodop İl Sekreteri Çalikidis, T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu İbrahim Sakli, dini, askeri, emniyet temsilciler katıldı. Hükümeti ise Dijital Politikalar, İletişim ve Bilgilendirme Bakanlığı Genel Sekreteri Georgios Florentis temsil etti.

    Resmi heyetin bir kısmı daha sonra geçit töreninin olduğu alana geçti. Törende sivil toplum kuruluşları, ilkokullar, azınlık ilkokulları, ortaokullar, liseler, azınlık orta ve lisesi, Medrese, genel liseler ile askeri birlikler tören alanından geçti.

    Törenin devam ettiği sırada bir grup yüksek sesle Makedonya şarkıları söyledi. Yine bu yıl da Medrese’de okuyan kız öğrencilerin tamamı ile Celal Bayar Azınlık Lisesi’ndeki başörtülü kız öğrenciler tören alanından geçmedi.

    28 Ekim “OHİ” Günü

    28 Ekim 1940 sabah saatlerinde Musolini, İtalyan ordularının Yunan-Arnavutluk sınırından serbestçe geçmesini Yunanistan’dan talep etti. Musolinin amacı Akdeniz ve Afrika seferleri çerçevesinde, Yunanistan’da stratejik noktaları ele geçirmekti.

    Konuyla ilgili telgrafı, 28 Ekim 1940 saat 02:45’te İoannis Metaksas’ı Kifisias’taki evinde ziyaret eden İtalya Büyükelçi Emanuelle Gratsi verdi. Metaksas, “OHİ” -HAYIR , dedi ve böylece savaş başlamış oldu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.