Kozlukebir Belediyesi ‘Tarımsal Girişimcilik’ konulu konferans düzenledi

    Previous Next

    Kozlukebir Belediyesi ‘Tarımsal Girişimcilik’ konulu konferans düzenledi

    Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE) ile Kozlukebir Belediyesi’nin organizatörlüğünde 25 Ekim Perşembe akşamı ‘Tarımsal Girişimcilik, Karpuz ve Zeytin Üretimleri’ konulu bir konferans düzenlendi.

    Sirkeli Belediye binasında yer alan Meclis Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak THAE Ekonomi Kolu Koordinatörü Onur Mustafa öncülüğünde THAE Üyeleri Erdi Şerif ve Bülent Salih katıldı.

    İlk olarak Erdi Şerif söz alarak karpuz üretimi ve bu alanda bölgede yapılan çalışmalardan bahsetti. Karpuz ekilecek arazinin derin sürülmesi gerektiğinin altını çizen Şerif, karpuzun ağır toprağın dışında daha çok kumsal toprağı sevdiğini vurguladı. Karpuzun sıcağı seven bir bitki olduğunu anlatan Şerif, daha fazla verim için ise genelde aşılı fidelerin tercih edilmesinin daha uygun olacağını belirtti. Son bölümde Şerif; karpuzda erkencilik, sulama, gübreleme, çiçeklerin tozlanması ve hasat olgunluğu, karpuzlarda hasat ve sınıflandırma, karpuzda hastalıklar başlıkları altında konulardan bahsetti.

    Ayrıca karpuzun dönüm başı maliyetlerinden de bahseden Şerif, bir dönüm karpuzdan yılda ortalama 7,5 ton ürün elde edildiğini ve bir dönüm karpuza 120 evro fide maliyeti ile yaklaşık 60 evro gübreleme maliyeti gerektiğini dile getirdi.

    Daha sonra THAE Üyesi Bülent Salih söz alarak zeytin üretimi hakkında bilgi verdi. Salih zeytin ve zeytinyağ projesi kapsamında Salih konuşmasında şu başlıklar altında konuşmasına devam etti: Zeytinyağ üreticilerinin örgütlenmesi, Tarımsal Kalkınma programlarından faydalanmak, Zeytin üretiminde verimliliği arttırmak, Zeytin üretiminin çoğaltılması, kaliteli zeytinyağ üretilmesi, Bölge zeytinyağının toplu ihracatı ve markalaştırılması, Zeytin Ağacı ve yetiştiriciliği, Zeytin bahçesi kurulurken dikkat edilmesi gereken hususlar, Zeytinin ekolojik istekleri.

    Konferansa Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Sirkeli Bölgesi Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Mehmet ve bölgedeki soydaşlar katıldı.

    Öte yandan konferans kapsamında, alternatif tarımla ilgili olarak grizo&prasino CEO’su Avukat Aggeliki Draku bilgi verdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.