Batı Trakya Türk heyeti Strazburg’da

    Previous Next

    Batı Trakya Türk heyeti Strazburg’da

    ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, on yıldır AİHM kararının uygulanmasını bekleyen İskeçe Türk Birliği davasını gündeme taşıdılar.

    Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 9-10 Ekim 2018 tarihlerinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 2018 Sonbahar Olağan Genel Oturumu paralelinde Strazburg’a çalışma ziyaretinde bulundu. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’tan oluşan Batı Trakya Türk heyeti Strazburg’da siyasiler ve bürokratlarla görüşmeler gerçekleştirdi.

    Çalışma ziyareti kapsamında Avrupa Konseyi AİHM Kararları İnfaz Dairesi’nde görevli avukatlar Dimitrios Kalogiros ve Nikolaos Sitaropoulos ile görüşen ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu ve İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Ekim 2017’de 4491/2017 yasa ve tarihli yasanın kabul edilmesini izleyen dönemde İskeçe Türk Birliği’nin Trakya İstinaf Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun reddedildiğini aktardı. Bu kapsamda 9 Ekim’de AİHM kararlarının Avrupa Konseyi üyesi devletler tarafından uygulanması konusunda rapor hazırlayan AKPM Yunan Ulusal Heyeti üyesi Evangelos Venizelos ile görüşen Habip Oğlu ve Ahmetoğlu, Yunanistan’dan AİHM kararlarını uygulamasını talep ettiler. 10 Ekim tarihinde AKPM AİHM Kararlarının Uygulanması Alt Komisyonu Başkanı Eka Beselia ile görüşen Halit Habip Oğlu, İskeçe Türk Birliği davasına ilişkin gelişmeleri aktardı.

    “Ulusal azınlıklara mensup kişilerin haklarının teşvik edilmesi” başlıklı raporu kaleme alan AKPM Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Başkan Yardımcısı Viorel Riceard Badea ile görüşen heyet, Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğinin tanınması, dernek kurma özgürlüğü, eğitim ve din özgürlüğü alanlarında karşılaştıkları tüm güncel sorunları Badea’ya aktardı. Bu çerçevede heyet, müftülüklerin yapısını ve işleyişini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne özel olarak dikkat çekerken Yunanistan’ın Müslüman Türk toplumunun dini özerkliğini açıkça ihlal ederek dini işleyişi tamamıyla devlet kontrolüne aldığını aktardılar.

    Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Vekili Claudia Lam ve Danışman Matthieu Birker ile görüşen Halit Habip Oğlu, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını aktararak Komiser’in ofisini bilgilendirdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.