Gümülcine Müftülüğü’nden geleneksel ‘Aşure Günü’ etkinliği

    Previous Next

    Gümülcine Müftülüğü’nden geleneksel ‘Aşure Günü’ etkinliği

    Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü’nün 6 Ekim Cumartesi akşamı Gümülcine’de Chris – Eve Oteli’nde düzenlediği 11. Aşure Etkinliği’ne, Batı Trakya’nın değişik bölgelerinden iki binin üzerinde kişi katıldı.

    Etkinliğe katılanlara, salonun girişinde geleneksel kıyafetli kızlar tarafından aşure ikram edildi.

    Bu yıl onbirincisi düzenlenen aşure etkinliğine Türkiye’den Diyanet İşleri tarafından Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof.Dr. Cenksu Üçer konuşmacı olarak katıldı. Etkinlikte Üçer’in, “Bu güzelliklerinizle sadece Gümülcine’yi değil, yaşadığımız toprakları o temsil ettiğimiz İslamın güzellikleriyle güzelleştirmemiz için Allah’a ve Resulüne itaat edin. Dininizi iyi öğrenin ve sakın birbirinizle itişip kakışmayın. Birbirinize düşmeyin. Eğer birbirinize düşerseniz, hemen darmadağın olur dağılırsınız” sözleri damga vurdu.

    Gümülcine’deki etkinliğe katılanlar arasında evsahibi Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in yanı sıra, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, eşi Aslı Ömeroğlu, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Gümülcine Seçilmiş Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, İskeçe Seçilmiş Müftü Yardımcısı Fatma İmam, T.C. Ziraat Bankası Gümülcine Şubesi Müdürü Hüseyin Tolga Gür, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ramadan Duban, DEB Partisi Kadın Kolları Başkanı Duygu Mustafa, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Tarkan Multaza, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Rodop-Meriç İlleri SÖPA Mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, BİHLİMDER Derneği Başkanı Mehmet Emin Ahmet, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah,Celal Bayar Azınlık Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Arif, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, azınlık kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda soydaş katıldı.

    Etkinliğin sunuculuğunu Gümülcine Seçilmiş Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet yaptı. Aşure etkinliği Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü İlahi Korosu’nun okuduğu ilahilerle başladı. Daha sonra Gümülcine Harmanlık Camii İmam Hatipi Nihat Kaplan Kur’an-ı Kerim okudu. Ardında protokol konuşmalarına geçildi.

    GÜMÜLCİNE SEÇİLMİŞ MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF

    Etkinliğe katılan konuklara teşekkür eden müftü Şerif, bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü Bayan İrşad ekibine ve din görevlilerine teşekkür etti. Bu yıl müftülük olarak onbirinci Aşure etkinliğini düzenlediklerini hatırlatan Şerif, “Muharrem ayı Hicri yılbaşının birinci ayıdır. Bundan dolayı dini günlerimiz Hicri yılbaşına göre düzenlendiği için herkesin Hicri Yılbaşınızı tebrik ediyorum. Allah bizlere dinimizden gelen bu kültürü yaşatma adına bir kez daha bu şekilde toplanmayı nasip etsin” diye konuştu.

    GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSU MURAT ÖMEROĞLU

    Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu sözlerine, Batı Trakya’nın farklı bölgelerinden etkinliğe katılan katılımcılara ‘Hoşgeldiniz’ diyerek başladı. Muharrem ayının hayırlı olması temennilerinde bulunan başkonsolos Ömeroğlu, bu ayın İslam tarihinin yanı sıra insanlık tarihi açısından da önemli olduğunu ve bazı önemli gelişmelerin bu ayda gerçekleştiğini ifade etti. Son olarak Ömreoğlu, bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

    DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU BAŞKANVEKİLİ CENKSU ÜÇER

    “EY MÜSLÜMANLAR ALLAH’I UNUTMAYIN, CAMİYE GİDERSENİZ ALLAH’I UNUTMAZSINIZ”

    Son olarak Türkiye’den Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof.Dr. Cenksu Üçer söz aldı. Öncelikle etkinliğe katılan katılımcılara Türkiey Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş’ın selamlarını ileten Üçer, sözlerine Muharrem ayını önemli kılan bazı değerlerden bahsetti. Hicri takvimin Hz. Peygamberin Mekke’den Medine’ye göçünü anlattığını söyleyen Üçer, “Ey Müslümanlar sakın Allah’ı unutmayın, Allah’ı unutanlar gibi de olmayın. Şayet Allah’ı unutursanız, yada Allah’ı unutanlar gibi olursanız, Allah size kendinizi unutturur, varlığınızı unutturur. Camiye giderseniz Allah’ı unutmazsınız. Onun için Peygamberimizin neden daha Medine’ye gitmeden konakladığını yere cami inşa ettiğini anlayabiliriz” diye konuştu.

    “SİZLERİ BURAYA TOPLAYAN UNSURUN DA, SİZLERİN CAMİYE OLAN İLİŞKİNİZİ GÖSTERİR

    “Sizleri buraya toplayan unsurun da, sizlerin camiye olan ilişkinizi gösterir, önemli olan bu güzellikleri çocuklarımıza nasıl aktarırız”diyen Üçer sözlerine şöyle devam etti: “Amller niyetlere göredir. Her kişi neye niyet ederse Allah ona ulaştırır. Kimin hicreti Allah’a ve Resulüne ise, Allah’ın rızası ve Peygamebirimizin sünnetinin güzelliğiyle hayatımızı güzelleştirmek isterse her kim, Allah o kulu kendisine kolay eder ve onu hicreti Allah’ ve Resulüne diye yazılıdır. Her kim Allah’a yönelir Ahiret için çalışırsa; Allah onun karşılığını iki dünyada da verecektir. Her kim de sadece dünyalık için yönelirse, hicreti o dünyada alır. Dolayısıyla hicretimiz Allah’a ve Resulüne ve her iki dünya saadetine olacak. İşte o zaman bu güzelliklerimizi hayatımıza taşımış olacağız. O zaman Allah’ın emrettiği o güzelliklerle hayatımızı, toprağımızı, yaşadığımız yerleri, bedenimizi, vicdanımızı, kalbimizi güzelleştireceğiz. Onun için şu güzellikler adına hepimiz bunları müzakere etmek zorundayız.”

    Aşurenin bir kurtuluşu ifade ettiğini söyleyen Üçer, “Aşure bizler için, Hz. Muhammed’in çağrısına kulak verdiğimiz zaman kurtulacağımızı ifade eden sembolik bir değerdir” dedi.

    Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof.Dr. Cenksu Üçer sözlerine şöyle devam etti: “Gümülcine’nin güzel insanları; Bu güzellikleri devam ettirebilmenin, ancak Peygamberlerin yolunun yolcusu olduğumuz zaman, hem dünya nimetleriyle hem de Ahiret nimetleriyle buluşabileceğimizin bir göstergesidir. Onun için eğer Aşurenin sembolize etmiş olduğu güzellikleri hayatımıza taşımak istiyorsak, peygamberlerin yolcusu olmamız gerektiğini unutmayacağız.”

    “BUGÜNÜN MÜSLÜMANLARI KERBELA’DAN SORUMLU DEĞİLDİR”

    Bu günün Müslümanları Kerbela’da yaşananlardan sorumlu olmadığını kaydeden Üçer, “Eğer biz Müslümanlar bugün birbirinin hukukunu çiğniyorsa, birbirinin derdiyle dertlenmiyorsa, birbirini beğenmemezlik yapıyorsa, birbirinden habersiz ise, Allah’ın ve Resulün razı olmadığı ğeyleri birbirine yapmaya devam ediyorsa, ancak onlardan sorumludur. O zaman bugünün Müslümanları olarak dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım; birbirimizin hukukunu nasıl çiğnemeyeceğimizi, birbirimize rahmetle, sevgiyle nasıl yaklaşacağımızı hep beraber müzakere etmemiz gerekir” dedi.

    “DİNİNİZİ İYİ ÖĞRENİN VE SAKIN BİRBİRİNİZLE İTİŞİP KAKIŞMAYIN

    Son olarak Cenksu Üçer sözlerini şöyle tamamladı: “Birbirinizi beğenmemezlik hiç yapmayın. Bu topraklarda daima bizlere bu güzellikleri hatırlatacak birilerinin olabilmesi için, bu güzelliklerinizle sadece Gümülcine’yi değil, yaşadığımız toprakları o temsil ettiğimiz İslamın güzellikleriyle güzelleştirmemiz için Allah’a ve Resulüne itaat edin. Dininizi iyi öğrenin ve sakın birbirinizle itişip kakışmayın. Birbirinize düşmeyin. Eğer birbirinize düşerseniz, hemen darmadağın olur dağılırsınız. Gücünüz kaybolur. Birbirine düşerseniz yok olursunuz. Varlığımızı, güzelliklerimizi ve bizi biz yapan değerlerimizi bu topraklarda devam ettirmek istiyorsak, birbirimizi beğenmemezlik yapmayacağız. Dünyalık için de birbirimize düşmeyeceğiz. Allah bu güzelliklerimizi daim eylesin. Allah bize bu güzellikleri öğretip de hayatlarını tamama erdiren, hakka yürüyen, bütün bu topraklara emeği geçen herkese rahmetiyle muamele eylesin. Bu değerleri yaşatmaya çalışan insanların kıymetini bilin. Cenabı hak bizleri her iki dünyada rızasına uygun bir şekilde huzuruna varmayı nasip eylesin.”

    Etkinlik sonunda Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve Türkiye’nin Güümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, konuşmacı Cenksu Üçer’e birer plaket ve hediye takdim ettiler.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.