Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarında daha iyi bir eğitim için eylemler

    Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarında daha iyi bir eğitim için eylemler

     

     

    Halit Habip Oğlu: “ABTTF olarak Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların daha iyi bir eğitim alabilmesi için velilerinin başlattığı mücadeleyi ve eylem kararını destekliyor, Türk azınlık ilkokullarındaki Yunanca ders kitabı kargaşasının mutlaka velilerin ve onları temsil eden encümenlerin talepleri doğrultusunda çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz”

     Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumuna ait azınlık ilkokulları, Yunanca müfredatta okutulan 20 yıllık basitleştirilmiş Yunanca ders kitaplarının terkedilerek yerine devlet okullarında okutulan güncel Yunanca kitaplarla eğitime geçilmesi talebiyle eylem kararı aldı. Öğrenci velilerinin aldığı karar doğrultusunda İskeçe ilinde 27, Rodop ilinde de 3 olmak üzere toplam 30 Türk azınlık ilkokulu Yunanca ders kitaplarıyla ilgili karmaşa ve belirsizliğin çözüme kavuşturulması için eylem yapmaya devam ediyor. Eylem yapılan ilkokullarda öğrenciler derslere girmeyerek okulların önünde bekliyor.

     “Müslüman Çocukların Eğitimi Programı (PEM)” kapsamında Atina Üniversitesi’nden Prof. Dr. Anna Frangudaki’nin başkanlığındaki bir ekip tarafından 1997 yılında hazırlanan basitleştirilmiş Yunanca kitaplar, yaklaşık 20 yıldır Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarında okutulmakta. Batı Trakya Türk toplumu, artık güncelliğini kaybetmiş ve yetersiz olan bu Yunanca kitapların kaldırılarak eğitimde eşitlik ilkesi uyarınca yeni başlayan 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren Türk azınlık ilkokullarında da devlet okullarında okutulan güncel ders kitaplarının kullanılmasını talep ediyor. Yakın zaman önce Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı, Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarında devlet okullarında okutulan Yunanca kitaplar ile de eğitim yapılmasına karar vermiş ancak hangi kitaplarla öğretim yapılacağı konusunda seçme hakkını bu okullarda görev yapan Yunan öğretmenlere bırakmıştı. Bu durum birçok Türk azınlık ilkokulunda Yunanca ders kitapları ile ilgili karışıklık yaşanmasına ve eğitimin aksamasına yol açarken öğretmenler genelde Frangudaki programına ait kitaplar ile ders işlemeye devam etmişti.

     Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Frangudaki programı kapsamında yaklaşık 20 yıl önce kaleme alınan Yunanca ders kitaplarının güncelliğini kaybettiği ve yetersiz kaldığı aşikardır. Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarında bu kitaplarla eğitime devam edilmesi çocuklarımızın dilsel ve zihinsel gelişimini engelleyecek, eğitim hayatlarının sonraki aşamalarında zorluklarla karşılaşmalarına yol açacaktır. ABTTF olarak Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların daha iyi bir eğitim alabilmesi için velilerinin başlattığı mücadeleyi ve eylem kararını destekliyoruz. Türk azınlık ilkokullarındaki Yunanca ders kitabı kargaşasının mutlaka velilerin ve onları temsil eden encümenlerin talepleri doğrultusunda çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemiz Yunanistan’dan Batı Trakya Türk toplumunun ikili ve uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan eğitim özerkliğine tam saygı göstererek özerk azınlık eğitim sistemine zarar veren tek taraflı politika ve kararlarını sonlandırmasını bekliyoruz” dedi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.