Batı Trakya’nın kalbi Bursa'da attı

    Previous Next

    Batı Trakya’nın kalbi Bursa'da attı

    Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi'nin, Çiftehavuzlar Lokali ile birlikte düzenlediği ''8. Geleneksel Kur'an-ı Kerim Ziyafeti ve Mevlid-i Şerif'' programı 13 Mayıs Pazar günü Çiftehavuzlar-Fatih Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirdi. Osmangazi, Yıldırım, Bursa Büyükşehir Belediyeleri ve hayırseverlerin desteğiyle gerçekleştirilen etkinlik 3 bine yakın Batı Trakya Türkü'nü bir araya getirdi. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Çalışma ve Sağlık eski Bakanı Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin de katıldığı etkinlikte, Batı Trakya Türk Azınlığı en üst düzeyde temsil edildi. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, 13 kişilik din görevlisi heyeti ile birlikte Yunanistan'dan gelerek, Bursa'daki hemşehrileri ile kucaklaştı.

    Sema gösterisi ile başladı...

    Etkinlik, Batı Trakya'nın geleneksel kıyafetlerini giyen gençlerin ve BTTDD Bursa Yönetim Kurulu'nun karşıladığı katılımcıların alana alınması ve Osmangazi Belediyesi Karabaş-i Veli Kültür Merkezi Sema ekibinin gösterisi ile başladı. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak kürsüye BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Uzm. Dr. Ali Eminlatif çıktı. 8 yıl önce bu etkinliği başlatanlara ve bugünlere gelmesinde emeği olanlara teşekkür eden ve büyük katılım karşısında duygulandığını dile getiren Eminlatif, ''Değerli hemşerilerimize ve Derneğimizin Çiftehavuzlar Lokali Temsilcisi Selami Kalenci'ye çok teşekkür ediyorum. Batı Trakya için gece gündüz çalışıyoruz. Burası icraat anlatma yeri değil ama bu noktada güzel bir sözü hatırlatmakta yarar görüyorum: 'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz'. Biz de işimizi yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.

    Başkandan birlik çağrısı...

    Etkinlikte aynı zamanda, Türk Azınlığa Lozan'dan doğan haklarını bir türlü vermeyen Yunanistan'a çok güçlü bir birlik mesajı verildiğinin altını çizen Eminlatif şunları kaydetti: ''Batı Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif 14 kişilik bir ekiple aramızda. Anavatandaki sorunlarımızın çözümünde büyük emekleri olan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile eski Bakanımız Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu burada. Yine Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar aramızda. Bu değerli hemşehrilerimiz dışında Milli davamıza büyük destekleri olan Bursa'nın saygıdeğer protokolü ve binlerce Batı Trakyalı bizlerle beraber. Kısacası tekvücutuz. Bugün anneler günü bütün annelerin gününü kutluyorum. Hemşehrilerime ayrıca Ramazanınız mübarek olsun diyorum. Milletvekili aday adaylarına başarılar diliyorum. Konuşmamı bir hadisle sonlandırmak istiyorum: Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah'ın kulları, kardeş olun.''

    Batı Trakya için yeni adımlar...

    Ali Eminlatif'in ardından BTTDD Genel Merkezi Teşkilat Başkanı Musa Yurt kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra kürsüye çıkan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, bu tür etkinliklerin önemine işaret ederek, Batı Trakya'ya ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise yıllar önce başlattıkları etkinliğin artık büyük katılımla gerçekleşiyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sağlık ve Çalışma eski Bakanı Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu da, yıllardır Batı Trakya için ellerinden geleni yapmaya çalıştığını belirterek, sözü Dr. Sadık Ahmet'e getirdi. Müezzinoğlu, merhum Dr. Sadık Ahmet'in Batı Trakya Türk Azınlığı'nın sorunlarının dünyaya duyurulmasında büyük payı olduğunu anlattı ve kendisini bir kaz daha rahmetle andı.

    Batı Trakya için yeni adımlar

    Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 11 yaşında Gümülcine'den Çanakkale'nin Biga ilçesine okumaya geldiğini belirterek, ''Burada yaşayan birçok insan oradaki insanımızın varlığından bihaberdi ama şükürler olsun şu anda bütün bunların hepsini gidermiş olduk'' dedi. Recep Tayyip Erdoğan'ın 53 yıl sonra Gümülcine'ye giden ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve 65 yıl sonra Gümülcine'ye giden ilk Cumhurbaşkanı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, anavatanda uzun dönem ikamet, çalışma izni, vatandaşlık gibi konuları çözüme kavuşturduklarını anlattı. ''Ancak bugün Batı Trakya'da ülkesinin sınırları içinde yaşadığımız, asli vatandaşı olduğumuz Yunanistan'ın bakış açısını bir türlü değiştiremedik ama biz doğru bildiğimiz yolda devam edeceğiz'' diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: ''Batı Trakya'daki kardeşlerimizin zor günler geçirdiğini, Yunanistan'ın ekonomik darboğaz yaşadığı bir dönemde bunu bütün hücrelerine kadar Batı Trakyalı insanlarımızın da hissettiğini biliyoruz. Onlar için de bir çabanın içindeyiz. Görecekseniz kısa süre içinde aşacağız. Burada söylemek olmaz ama çabalarımız var. Attığımız adımlar var.''

    Duayı İbrahim Şerif yaptı...

    Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve Batı Trakya'dan beraberinde getirdiği 14 din görevlisi ile Üsküdar Mihrimah Sultan Camii İmam Hatibi, güzel Kur'an-ı Kerim okuma birincisi Mustafa Altın ve aynı caminin güzel ezan okuma ikincisi müezzini Hüseyin Akbulut ile birlikte katılımcılara muhteşem bir gün yaşattı. Okunan Kur'an-ı Kerim ve mevlid-i şerif dikkatle dinlenirken, Mihrimah Sultan Camii imamı ve müezzinin karşılıklı ezanı katılımcıları adeta büyüledi. Duayı, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Şerif ile birlikte ellerini açan binlerce katılımcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Batı Trakyalıların lideri Dr. Sadık Ahmet, Demokrasi Şehidi Mustafa Cambaz, BTTDD Bursa Şubesi Kurucu Başkanı Şükrü Şankaya ve şehitler başta olmak üzere hakkın rahmetine kavuşanlar için dua etti. Etkinlikte katılımcılara etli pilav, helva, ayran ve geleneksel şerbet ikram edildi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.