Milletvekili İlhan Ahmet Kurban kesiminde yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı

    Milletvekili İlhan Ahmet Kurban kesiminde yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı

    Rodop Milletvekili İlhan Ahmet Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’ na hitaben Kurban Bayramı süresince, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’ nde, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların kesim süreçlerinin kolaylaştırılmasıyla ile ilgili olarak Meclise soru önergesi sundu.

    Milletvekili İlhan Ahmet’in Meclis’e sunduğu soru önergesi şöyle:

    KONU: Müslümanların dini bayramları olan ‘Kurban Bayramı’ süresinde, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’ nde, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların kesim süreçlerinin kolaylaştırılması.

    Dini bir tören olan kurban kesimi, müslümanların tartışılmaz bir din özgürlüğü hakkıdır, ve bu hak, Devlet’in Hukuk Konseyi’nin 6. Bölümü’nün 5 Nisan 2017 tarihli 92/2017 sayılı görüş beyanı ile de belirtilmektedir. Bu beyana göre, Yunan vatandaşı olan müslümanlar, dini kesimlerini ve ibadetlerini kendi dinlerinin örf ve adetlerine göre uygun olaraktan gerçekleştirme hakkına sahiptir.

    Her yıl, Trakya’ nın üç ilinde de (Evros, Rodop ve İskeçe) dini bir bayram olan Kurban Bayramı süresince, kesimhaneler dışında da, müslümanlık dininin örf ve adetlerine uygun olarak, büyük bir sayıda hayvan kurban edilmekte ve kesilmektedir.

    Yeterli sayıda kesim tesisinin bulunmaması (Rodop ili için belirtecek olursak, sadece Gümülcine kesimhanesi çalışmaktadır, Şapçı’ daki kapalıdır), özellikle de bu dini bayramda, Kurban Bayramı’ nda, yaşanan yoğun dönemde çok zor durumlar yaşanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca, kamu kesimhanelerinde dini ilkelere uygun HELAL kesim sertifikası bulunmaması da, hayvanların İslam dinine uygun kurban edilmesini çok zorlaştırmaktadır.

    Tarımsal Kalkınma Bakanlığı ve yetkili birimler, müslüman vatandaşlara kolaylık sağlamak adına, ve dini bayrama, örf ve adetlere saygı çerçevesinde, inanç sahibi bu kişilere, özellikle büyükbaş hayvanlarının (sığır/dana) genel sistemden silinmesi imkanını veriyorlardı, yani sadece dini sebepler için kurban edilen ve kesinlikle dini kesim çerçevesinde gerçekleşmek şartıyla büyükbaş hayvanları sisteme dahil edilmiyordu.

    Bu şekilde, sadece dini inançları çerçevesinde örf ve adetlerini yerine getirmek isteyen kişilerin yüksek cezalara mahruz bırakılma tehlikesi ve ekonomik sıkıntılar yaşamaları önlenmiş oluyordu.

    Yukarıda belirtilen kolaylığı sağlamak adına, belirli hayvan besicilerine bu uygulama hakkı veriliyordu, fakat bu yıl Bakanlığınızın yetkili birimlerince daha bir izin verilmiş değil, ve haklı olarak da kişiler durumun ne olduğuna dair merak ve endişe içindeler.

    Ayrıca size şunu da bildirmek istiyorum ki, konu ile ilgili Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti yetkili birimleri tarafından sunulan öneriyi, bölgedeki hayvan besicileri yetersiz ve kendileri için maddi açıdan külfetli adeta gerçekleştirilmesini imkansız buluyorlar.

    Yukarıda belirtilenlerin akabinde size soruyorum:

    Geçen yıl Trakya’ nın üç ilinde de dini kesimler yapan müslüman hemşerilerimize kolaylık sağlamak adına, bu yıl da daha önce olduğu gibi, hayvanlarının genel kayıtlara tabi tutulmaması (bu hayvanların Bakanlığın tescil edilmiş envarter defterinden silinme imkanı) hakkını sağlayacak mısınız?

    Trakya’ da özellikle Kurban Bayramı döneminde yaşanan dini kesimlerin yasal olarak gerçekleşmesini, din örf ve adetlerine uygun olmasını sağlamak ve tabi ki bunları sağlık kurallarına uygun yapmak için, ve dini görevlerini yerine getiriyor olan müslüman vatandaşlarımızı maddi zorluklardan kurtarmak için ne yapmayı düşünüyorsunuz ve bu konuda nasıl hareket edeceksiniz?

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.