Hep Birlikte Daha Güçlüyüz

    Hep Birlikte Daha Güçlüyüz

    3.05.2024

    İbraim İbram (İbrahim BALTALI)

    1959 yılında Gümülcine’ye bağlı Kurcalı - Likion köyünde doğdu. Asıl adı İbraim İbram dır. Yazılarında İbrahim Baltalı adını kullanmaktadır. İlköğrenimini aynı köyde, ortaokulu Gümülcine’de özel “Edison” sanat okulunda, liseyi İstanbul Büyükçekçemece Lisesi’nde tamamladı.

    1979-80 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne girdi. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra üniversiteler ve yüksek okullar birleştirilince AİTİA Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlandı. Baltalı, bu üniversitenin İktisat bölümünden 1985 yılında mezun oldu.

    1985- 1987 yılları arasında, önce Patra ve sonra da Aminteo bölgelerinde Yunanistan ordusunda 18 ay boyunca askerlik yaptı.

    İlk yazı denemeleri Gümülcine’de yayınlanan kültür sanat dergisi olan Şafak’ta çıktı. Baltalı’nın burada kesintisiz 11 yıl şiirleri yayımlandı. Şiirleri daha sonra Bulgaristan, Türkiye ile diğer ülkelerde de yayımlandı.

    1993 yılında yazdığı “Günler Buğday Kokuyordu” şiirinden bir paragraf, 8 Aralık 2017 günü T.C. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gümülcine ziyareti esnasında okundu.

    Bir çok derneğin kuruluş aşamasında yer alan Baltalı, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinde başkan yardımcılığı ve kasadarlık görevlerini de üstlendi.

    1999 yılında Gümülcine’ye bağlı Şapçı bölgesinde ilk Türkçe gazete olan Rodop Rüzgârı’nı yayım hayatına soktu. Gazete 2007 yılına kadar devam etti. Gazete, 2007 yılından sonra ise yine aynı isimle kültür, sanat, popüler tarih ve yöresel araştırmalar dergisine dönüştü. Dergi halen yayınını sürdürmektedir.

    İbrahim Baltalı’nın, emekli öğretmenlerin anılarının anlatıldığı “Bir Efsane Sona Ererken”, “29 Ocaklar ve Perde Arkası”, “Çeyrek Yüzyıllık Dava İskeçe Türk Birliği”, “Çanakkale Şehitlerine”, “Günler Buğday Kokuyordu” adlı kitap çalışmaları bulunmaktadır. “Bulgar İşgal Yılları Anıları” kitabı basım aşamasındadır. Yine “Batı Trakya Köyler Ansiklopedisinin de iki cildi yayınlamış, 3. Cilt çalışmaları devam etmektedir.

    Baltalı, son olarak 2018 yılında Ankara’da yer alan Türk Halk Kültürü Kurumu tarafından “Türk Kültürüne Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.

    İbrahim Baltalı, evli olup bir çocuk babasıdır.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.